Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Μένουμε σπίτι, δεν μένουμε άπραγοι!




Με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στην Ιταλία, η μακρινή απειλή μιας πανδημίας έγινε ξάφνου πραγματικότητα. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τονίζουν σχεδόν αποκλειστικά τη διάσταση της ατομικής ευθύνης για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, ενώ συγχρόνως δεν λένε σχεδόν τίποτα για τις υποχρεώσεις του κράτους.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
(ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ, ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ)

Το κράτος όχι μόνο δεν φρόντισε για μια ισχυρή δημόσια υγεία, αλλά έχει κάνει φοβερές περικοπές σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό εδώ και χρόνια, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, με την άνοδο στην εξουσία, φρόντισε να μιλήσει για τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και για την ανάγκη ΣΔΙΤ στη Δημόσια Υγεία. Δεν φρόντισε να προσλάβει προσωπικό ή να αγοράσει αναπνευστήρες και να εξοπλίσει ΜΕΘ ούτε όταν βλέπαμε τις πρώτες εκατόμβες θυμάτων στην Κίνα. Η Δημοσία Υγεία δεν φτιάχνεται με φαιδρές λογικές τύπου παλαμάκια από τα μπαλκόνια· φτιάχνεται με ισχυρό ΕΣΥ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ
ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

Ενώ διακηρύσσεται η σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας, ταυτόχρονα άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε νερό, χωρίς να μπορούν να τηρήσουν τις προβλεπόμενες οδηγίες υγιεινής και αποκλεισμένοι  από υπηρεσίες περίθαλψης: πρόσφυγες, μετανάστριες, κρατούμενοι. Εκτός αν εννοούμε ότι η αυτοπροστασία αφορά μόνο τους πιο «προνομιούχους». Είναι άλλο πράγμα να μην ακολουθήσουμε ηλιθιωδώς το business as usual και άλλο πράγμα να αφήσουμε το κράτος και τις δυνάμεις ασφαλείας να αλωνίζουν μόνοι τους, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε βάρος των «εσωτερικών εχθρών», που έγιναν στην περίπτωση αυτή οι πρόσφυγες.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,
ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η νόσος είναι –και– ταξική!! Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο κι ηλικία, όλοι κι όλες μπορούμε να κολλήσουμε, απλώς οι ηλικιωμένοι κι οι ευπαθείς ομάδες είναι –όπως πάντα– πιο ευάλωτοι. Υπάρχει όμως και το ταξικό στοιχείο, που οι ειδικοί δεν επισημαίνουν. Στην Ελλάδα, χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να δουλεύουν σε μεγάλους χώρους (π.χ. τηλεπικοινωνίες) χωρίς μέτρα προστασίας, με την απειλή της απόλυσης και χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, αφού οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ανύπαρκτοι. Στην Ιταλία, αποδείχτηκε πόσο δολοφονική ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσουν τα εργοστάσια στον Βορρά κι έτσι χιλιάδες εργάτες κι εργάτριες εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στα εργοστάσια, με μηδαμινά μέτρα προφύλαξης. Το αποτέλεσμα είναι η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Λομβαρδία, και γενικότερα στη Βόρεια Ιταλία, και τα επαναλαμβανόμενα καλέσματα των εργαζόμενων για απεργία.

Και στη χώρα μας όμως, ποιοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο; Από τη μία οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό κι όσοι κυνηγούν το μεροκάματο, αφού έμειναν χωρίς εισόδημα, περιμένοντας αν και πότε θα πάρουν το βοήθημα των 800 ευρώ από το Κράτος. Από την άλλη, όλοι κι όλες που εξακολουθούν να εργάζονται, είτε από το σπίτι είτε αναγκαστικά σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, φούρνους κ.λπ., που θα δουν μέχρι και μείωση των αποδοχών τους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Βρούτσης περί εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθού, το οποίο κρίνει ως «προσωρινό, αναγκαίο και επείγον μέτρο». Φυσικά, ταξική είναι και η πρόσβαση στα τεστ ή τη νοσηλεία.

ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Όλα τα μέτρα περιστολής των ελευθεριών που λαμβάνει τώρα το Κράτος, και γίνονται αποδεκτά λόγω των ειδικών συνθηκών, θα πρέπει να αρθούν άμεσα μετά τη λήξη της καραντίνας. Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο η ανάγκη ύπαρξης ενός Κράτους-Λεβιάθαν, το οποίο θα διαχειρίζεται την προσωπική μας ελευθερία. Δεν πρόκειται να ζήσουμε σε μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης, όσο κι αν αυτή εξωραϊστεί από την εκάστοτε εξουσία.

Στο μεταξύ, ας βρούμε τους τρόπους να οργανώσουμε αυτή την παρατεταμένη έκτακτη καθημερινότητα με τις δικές μας αξίες, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την αλληλοϋποστήριξη, και συγχρόνως ας προετοιμαστούμε για τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες της δύσκολης επόμενης μέρας.


ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΡΑΓΟΙ!
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!
ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ!
 


Εδώ, είναι συγκεντρωμένες οι σχετικές με την πανδημία ανακοινώσεις των σωματείων που συμμετείχαν στη διοργάνωση μιας εργατικής απεργίας από τα κάτω, για τις 19 του Μάρτη (η οποία, ως γνωστόν, αναβλήθηκε). 


Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Νέα των εργαζόμενων




Δημοσιεύουμε εδώ ανακοινώσεις σωματείων και άλλων ενώσεων των εργαζόμενων σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού (η ανάρτηση θα συμπληρώνεται). 

Ξεκινάμε από εκείνους που βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή, τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας: Παράσταση διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών στο Υπουργείο Υγείας.

Πολλοί, πάρα πολλοί συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν τη δουλειά, είτε επειδή εργάζονται σε κρίσιμους τομείς (τρόφιμα, delivery κλπ) είτε λόγω αδιαφορίας ή αδράνειας (για να πούμε το λιγότερο) της εργοδοσίας. Έχει ήδη διαδοθεί η διαμαρτυρία των εργαζόμενων στην Teleperformance

Εδώ, είναι συγκεντρωμένες οι ανακοινώσεις των σωματείων που συμμετείχαν στη διοργάνωση μιας εργατικής απεργίας από τα κάτω, για τις 19 του Μάρτη (η οποία, ως γνωστόν, αναβλήθηκε). Προς το παρόν έχουν εκδώσει ανακοίνωση, με χρονική σειρά, ο ΣΥΒΧΨΑ, ο ΣΕΦΚ, το ΣΜΤ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Public, το ΣΒΕΨΥΚΟΙ, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις και το ΣΒΕΜΚΟ.

Βλ. επίσης Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων σε ΜΚΟ.

Delivery / Ταχυμεταφορές: ΣΒΕΟΔ και  ΣΕΤΤΑ.



Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Κοινή ανακοίνωση σωματείων για την αναβολή της απεργίας και της απεργιακής διαδήλωσης της 19ης Μάρτη 2020



16/3/2020

Ως κλαδικά και επιχειρησιακά εργατικά σωματεία μέσα από μια πολύμηνη διεργασία οριζόντιου συντονισμού μας και βασιζόμενα σε συλλογικές διαδικασίες βάσης, για την Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 είχαμε προγραμματίσει μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία. Για την ημέρα εκείνη είχαμε οργανώσει και μια σειρά απεργιακών παρεμβάσεων καθώς και απεργιακή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας και απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, επιλέγουμε να προχωρήσουμε στην αναβολή της κίνησής μας αυτής.

Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι πλέον πολλοί από τους χώρους εργασίας μας, δηλαδή οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται αρκετά από τα σωματεία μας (βλ. φροντιστήρια, επισιτισμός, καταστήματα,…) κατόπιν κυβερνητικής απόφασης δε λειτουργούν. Μάλιστα, από την προσεχή Τετάρτη πρόκειται να κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα (εκτός του κλάδου τροφίμων, φαρμάκων κ.ά.). Επίσης, σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν, μεγάλο μέρος των συναδέλφων εργάζεται ήδη από το σπίτι, ενώ ένα άλλο μεγάλο μέρος είναι σε “άδεια ειδικού σκοπού”.

Παράλληλα, στη φάση αυτή δεν επιλέγουμε να προχωρήσουμε σε απεργιακή διαδήλωση (ιδίως λόγω της προστασίας της υγείας όλων μας, ακόμα κι αυτών που δε θα επέλεγαν ως “ευπαθείς ομάδες” να συμμετέχουν σε αυτή).

Ωστόσο, σημειώνουμε ότι η επιλογή αυτή δεν γίνεται από την πλευρά μας σε ένα πλαίσιο “εθνικής ομοψυχίας” και μιας δήθεν διαταξικής συστράτευσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους αγωνιζόμαστε ως σήμερα (και για τους οποίους οργανώναμε και την απεργία) και ακόμα περισσότεροι συνεχίζουν -και σε αυτή τη φάση- να μας υπαγορεύουν μια σταθερή εχθρική στάση απέναντι σε κυβερνήσεις, κράτος και εργοδότες. Όπως έχουμε ήδη καταδείξει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσα από ανακοινώσεις και διάφορες κινήσεις μας, σε μια τέτοια συνθήκη είναι που όλοι αυτοί υλοποιούν μια νέα οξυμένη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και συμφέροντα, στις ανάγκες, στη ζωή και στην αξιοπρέπειά μας. Τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς μέσω ΠΝΠ είναι όλα προς εξυπηρέτηση των εργοδοτών και ουσιαστικά τίποτε δε στοχεύει στην προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οξύνεται η επιθετικότητα των εργοδοτών με τις περικοπές σε μισθούς και την απλήρωτη εργασία να απειλούν να γίνουν και πάλι καθεστώς, με κλοπή των αδειών μας, με απολύσεις κ.ά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το σχεδιασμό της για την ολοκληρωτική περιστολή του δικαιώματός μας στη διαδήλωση και συνολικά στη δυνατότητά μας να οργανώνουμε και να υλοποιούμε τους αγώνες μας. Γενικότερα σε ένα “καθεστώς έκτακτης ανάγκης” που διαμορφώνεται είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος θα επιχειρήσει συνολικά τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Κι έτσι το ζήτημα της ταξικής πάλης συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό και είναι δεδομένη η άμεση απάντησή μας σε κάθε εργοδοτική-κρατική επίθεση εναντίον μας. Εξάλλου, είναι επίσης ξεκάθαρη η διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, του κράτους και του κόσμου του κεφαλαίου για τη δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας, μια κατάσταση που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη επικινδυνότητα στην πανδημία του κορονοϊού.

Σε σχέση με τη διακλαδική απεργία προσανατολιζόμαστε στο να επιχειρήσουμε εκ νέου την οργάνωσή της σε μια επόμενη φάση, όταν διαφανεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι η όλη κοινή προσπάθειά μας με ένα βασικό ορίζοντα την απεργία της 19ης Μάρτη ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε από εμάς ως υπόθεση μιας ημέρας! Έχουμε ήδη διανύσει ένα μακρύ μονοπάτι κοινής και δυναμικής δράσης μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας (μέσα από μια σειρά συσκέψεων, απεργιών, διαδηλώσεων, παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, συζητήσεων με συναδέλφους και συναδέλφισσες, διεκδικήσεων,…). Ένα μονοπάτι πάνω στο οποίο θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε, βάζοντας επίμονα και σταθερά τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Και σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και σε κάθε επόμενη συγκυρία, απέναντι στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες.

Να υπερασπιστούμε την υγεία μας, την ζωή μας, τα εργατικά δικαιώματα και συμφέροντα.

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)
Σωματείο Εργαζομένων στα Public
Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις
Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ)
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ)
Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΣΜ-Θ)

Βλ. επίσης ανακοινώσεις σωματείων με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.


Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Κυριακή 8 Μάρτη 2020: Κοινό κάλεσμα σωματείων




Την Κυριακή 8 Μάρτη, την παγκόσμια μέρα αγώνα των Γυναικών και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για μια παγκόσμια φεμινιστική απεργία, συμμετέχουμε μέσα από ένα κοινό εργατικό μπλοκ στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας, με αρχική συγκέντρωση στις 12.00 στην Πλ. Κλαυθμώνος.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΚΟΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ)
Σωματείο Εργαζόμενων στα Public
Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Ν. Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος


Για την Παγκόσμια Ημέρα αγώνα των Γυναικών


"Ψηφίζουμε απεργία!" (Dagenham, 1968)

 

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα αγώνα των Γυναικών



Σήμερα όσο και στο παρελθόν τα δικαιώματα των γυναικών πλήττονται και η θέση τους ως ισότιμων μελών της κοινωνίας αμφισβητείται καθημερινά. Η ανδροκρατία και ο σεξισμός έχουν γίνει χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ελληνικής καθεστηκυίας τάξης, αρχής γενομένης από το συντηρητικό πολιτικό φάσμα, το οποίο προσπαθεί συστηματικά και νομοθετικά να περιστείλει τα δικαιώματα των γυναικών και να περιορίσει τις συνέπειες σωματικής βίας και δολοφονίας κατά γυναικών. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ σιγοντάρουν, φτάνοντας σε ακραίες σεξιστικές δηλώσεις, ακόμα και κατά ανήλικων κοριτσιών, ενώ η κλασική ρητορική του «δικαιολογημένου» βιαστή και του «αμφιβόλου ηθικής» θύματος καλά κρατεί. Η κοινωνία ακολουθεί, με απροκάλυπτη λεκτική βία κατά προσφύγων, μητέρων και εγκύων, ακόμα και όταν βρίσκονται σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες. Ο σεξισμός και οι θεοφοβούμενες διακηρύξεις των ξεδιάντροπων εκπροσώπων της εκκλησίας έχουν μπει και πάλι στο προσκήνιο, προσπαθώντας να επαναφέρουν ένα απόλυτα απαρχαιωμένο κοινό αίσθημα περί ηθικής. Οι εργαζόμενες προσπαθούν να προφυλάξουν τα δικαιώματά τους για ίσες αμοιβές και αναγνώριση αλλά και ως σύζυγοι και μητέρες που είναι ουσιαστικά ανεπιθύμητες στον χώρο εργασίας.

 

Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών καλεί και φέτος τα μέλη του να συμμετάσχουν στην εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.


Στις 8 Μάρτη συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:00, στο κοινό εργατικό μπλοκ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.