Pages

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Solidarity Forever (2013 Greek Edition)


Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που ο Ραλφ Τσάπλιν, δραστήριο μέλος των «Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου», των θρυλικών Wobblies, έγραψε στο Σικάγο τον πιο γνωστό ίσως ύμνο στην εργατική αλληλεγγύη. Όπως αφηγήθηκε αργότερα ο Τσάπλιν, το τραγούδι του είχε πολύ συγκεκριμένη σκόπευση όταν γράφτηκε: «Προοριζόταν να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας μη κομφορμιστικής, μη πολιτικής εργατικής οργάνωσης που στεκόταν κριτικά απέναντι στις χονδροειδώς διαχωρισμένες συντεχνιακές ενώσεις της εποχής και εφάρμοζε την εθελοντική ελευθεριακή ομαδική εργασία στο επίπεδο της παραγωγής προκειμένου να πετύχει τους στόχους της μέσω του “Ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Συνδικάτου”». Εκείνα τα ηρωικά χρόνια του βιομηχανικού συνδικαλισμού πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση, η έννοια της εργατικής αλληλεγγύης ήταν ισοδύναμη με μια ορισμένη μορφή αυτόνομης συνδικαλιστικής οργάνωσης πέρα από συντεχνιακούς διαχωρισμούς και ενάντια στις καταπιεστικές μορφές εξουσίας ενός αυταρχικού κράτους που ακόμα τότε δεν είχε σπουδαία σχέση με ό,τι θα ονομαζόταν αργότερα «πρόνοια».

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, φαίνεται σαν να έχουμε διαγράψει έναν πλήρη ιστορικό κύκλο: εκατό χρόνια πέρασαν και σβήστηκαν χωρίς ν’ αφήσουν ίχνη, θα ‘λεγε κανείς, και τώρα είναι σαν να έχουμε επιστρέψει ξανά στην ίδια αφετηρία. Μόνο που στην ιστορία τίποτα δεν είναι ποτέ «ίδιο» με κάτι άλλο, οι «επιστροφές» δεν είναι ποτέ ακριβώς τέτοιες και τα «ίχνη» του παρελθόντος ποτέ δεν σβήνονται εντελώς. Αν η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα μοιάζει με τη δεύτερη δεκαετία του 20ού, είναι γιατί, και σήμερα όπως και τότε, ένα αυταρχικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα εφορμά βίαια και μετωπικά, χωρίς «προνοιακές» θεσμικές ρυθμίσεις, ενάντια σε ένα κοινωνικό σύνολο που μαστίζεται εξίσου από πλανερούς διαχωρισμούς. Αν πριν από έναν αιώνα το αντίστοιχο κοινωνικό σύνολο ήταν η βιομηχανική εργατική τάξη, την οποία ήθελαν να ενοποιήσουν και να αυτονομήσουν οργανωτικά οι «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου», σήμερα η επικράτεια αυτού του συνόλου μοιάζει να εκτείνεται πέρα ακόμα κι από την εργατική τάξη (πόσο μάλλον τη βιομηχανική), καλύπτοντας όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, που δέχονται σαν ένα σώμα την επίθεση του αυταρχικού συστήματος αλλά παραμένουν διαχωρισμένοι όταν σχεδιάζουν και υλοποιούν την αντεπίθεσή τους.

Το αίτημα της αλληλεγγύης, λοιπόν, δεν είναι σήμερα αμιγώς εργατικό, ούτε έχει να κάνει με τη μία ή την άλλη μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης. Απεναντίας, αγκαλιάζει όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας: τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τη γη τους και το φυσικό περιβάλλον τους· τους ανθρώπους που αρνούνται να παραδώσουν τους αυτοοργανωμένους χώρους τους και την αυτόνομη έκφραση της φωνής τους· τους ανθρώπους που υφίστανται την πιο άγρια αστυνομική καταστολή και δεν κάνουν βήμα πίσω· τους «κολασμένους» αυτής της γης που αντιστέκονται στην κρατική και παρακρατική δίωξή τους· τους ανθρώπους που στήνουν αναχώματα στην εξατομίκευση και οργανώνουν συλλογικά και συναδελφικά την υπεράσπιση των συμφερόντων τους· τους ανθρώπους που δεν συνθηκολογούν και δεν ενδίδουν σε άνωθεν σωτήρες. Σε όλους αυτούς, σε όλες αυτές, σε όλους εμάς…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Χρόνια μας πολλά!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ημερολόγιο 2013


Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του ΣΜΕΔ για το 2013.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του Συλλόγου και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας (Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ναυτίλος, Αλφειός, Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Ζαχαρόπουλος, Χαρτοσυνθέσεις). Σε λίγες μέρες θα το βρίσκετε επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Διάθεση χονδρικής (για βιβλιοπωλεία):
  • Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ, Ζαλόγγου 9, Αθήνα, τηλ. 210-3800520, Fax 210-3800529, e-mail eikostouprotou@otenet.gr
  • ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, Προξένων 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-220497, 2310-235364
Αν δεν βρίσκετε το Ημερολόγιο του ΣΜΕΔ, ζητήστε να σας το παραγγείλουν από το βιβλιοπωλείο της περιοχής σας.

Το Ημερολόγιο-Ατζέντα του ΣΜΕΔ για το 2013 εκδίδεται και διανέμεται υπό την αιγίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Εργαστήρι Κοινωνικών, Πολιτιστικών, Φιλοσοφικών, Οικολογικών Ερευνών» (Καλλιδρομίου 57-59, 106 81 Αθήνα).

* Για επικοινωνία με τον Σύλλογο:
τηλ. 6980 972580 | e-mail syl.smed@gmail.com

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ερωτηματολόγιο για τον καθορισμό κατώτατων αποδεκτών αμοιβών μετάφρασης-επιμέλειας


Ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών δίνει στη δημοσιότητα ένα βασικό Ερωτηματολόγιο (δείτε και συμπληρώστε τη φόρμα εδώ), προϊόν της δουλειάς της ανοιχτής Ομάδας Εργασίας για τις Κατώτατες Αμοιβές που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συλλόγου. Το Ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο, απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη του ΣΜΕΔ, και ο σύνδεσμός του θα είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΣΜΕΔ για ικανό χρονικό διάστημα ώστε να διακινηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα. Τα αποτελέσματά του θα παραμείνουν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν μόνο συμβουλευτικά για την παραπέρα δράση της Ομάδας Εργασίας και του Συλλόγου αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του καθορισμού κατώτατων αποδεκτών αμοιβών στον κλάδο μας.

Όπως και όλη η δράση της Ομάδας Εργασίας του ΣΜΕΔ για τις Κατώτατες Αμοιβές, το Ερωτηματολόγιο αυτό έχει ένα διπλό στόχο: αφενός, να καταγράψει όσο το δυνατόν πληρέστερα και με βάση την εμπειρία των ίδιων των συναδέλφων την πραγματικότητα των αμοιβών στον κλάδο μας, ανεξάρτητα από επαγγελματική ειδίκευση (μετάφραση, επιμέλεια-διόρθωση, υποτιτλισμός) και επιμέρους τομέα δραστηριοποίησης (εκδοτικοί οίκοι, μεταφραστικά γραφεία, εταιρείες υποτιτλισμού)· αφετέρου, να κάνει το αίτημα για κατώτατες αμοιβές συστατικό στοιχείο μιας συναδελφικής επαγγελματικής κουλτούρας που θα στρέφεται ενάντια στη γενικευμένη υποτίμηση της δουλειάς μας και στον υποβολιμαίο «μειοδοτικό» ανταγωνισμό στον οποίο εξαναγκάζονται πολλοί συνάδελφοι (ιδίως νεότεροι) από τις εταιρείες του κλάδου.

Σε μια εποχή που οι συμβατικές ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων καταρρέουν η μία μετά την άλλη ακόμα και στο πεδίο της μισθωτής εργασίας, κλάδοι όπως ο δικός μας, όπου η freelance εργασία με «μπλοκάκι» ή και η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία είναι ο κανόνας, φαντάζουν καταδικασμένοι να υποστούν πρώτοι και χωρίς προστατευτικές δικλείδες όλες τις συνέπειες της δραματικής μείωσης των αμοιβών που έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό η εγχώρια (και όχι μόνο, φυσικά) διαχείριση της κρίσης. Καθώς, μάλιστα, ο κλάδος μας στερείται, για λόγους αντικειμενικούς και ιστορικούς, τα βασικά μέσα εργατικής και επαγγελματικής διαπραγμάτευσης που υφίστανται αλλού (απεργιακή κινητοποίηση, συντεχνιακή κατοχύρωση ελάχιστων αμοιβών), θα έλεγε κανείς ότι δεν μας μένει παρά να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να δεχτούμε παθητικά τη μοίρα μας.

Ως Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, πιστεύουμε απεναντίας ότι καθήκον μας σε αυτές τις συνθήκες είναι να δημιουργήσουμε μέσα από το πάγιο (και όχι μόνο σημερινό) καθεστώς επισφάλειας και απορρύθμισης που χαρακτηρίζει τη δουλειά μας νέους τρόπους συλλογικής οργάνωσης, διεκδίκησης και περιφρούρησης των συμφερόντων μας, προτάσσοντας απαρέγκλιτα τις ανάγκες μας απέναντι στους καταναγκασμούς μιας ανελέητης αγοράς και ενός φορομπηχτικού κράτους.

Σεμινάρια αυτομόρφωσης στην επιμέλεια βιβλίων (4/11-16/12)

O Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών εγκαινιάζει μια σειρά συναντήσεων-σεμιναρίων αυτομόρφωσης στην επιμέλεια βιβλίων.

Στο εργασιακό τοπίο των καιρών διαμορφώνεται ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων και πίεσης, αντιστρόφως ανάλογο με τις οικονομικές απολαβές μας. Νέοι συνάδελφοι μπαίνουν στο χώρο, απληροφόρητοι για τη φύση και τις δυσκολίες της δουλειάς μας, με συνέπεια να μην έχουν εικόνα των οικονομικών απαιτήσεων που πρέπει να προβάλλουν. Αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας/εξειδίκευσης των επιμελητών το νέμονται ιδιώτες, εκδοτικές εταιρείες (καλλιεργώντας τεχνηέντως την προσδοκία απασχόλησης στις εκδόσεις τους) και το ΕΚΕΒΙ (με το αζημίωτο πάντα). Σκοπός του Συλλόγου μας είναι να μεταφέρουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι την εμπειρία τους σε έναν κύκλο ανοιχτών σεμιναρίων κατά θεματικό κύκλο, όπου μπορεί να συμμετάσχει κάθε συνάδελφος (είτε είναι μέλος του Συλλόγου είτε όχι), μεταφέροντας την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτηματικά του, μιλώντας για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, περιγράφοντας τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων μέχρι το τέλος του χρόνου διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή 4 Νοεμβρίου: Ιστορικό μυθιστόρημα
(εισηγητές: Γιώργος Κασαπίδης, Δημοσθένης Κερασίδης, Αλέκα Πλακονούρη)
Κυριακή 11 Νοεμβρίου: Μεταφρασμένο μυθιστόρημα
(εισηγητές: Βενετία Καίσαρη, Κρίτων Ηλιόπουλος)
Κυριακή 25 Νοεμβρίου: Νεοελληνικό μυθιστόρημα
(εισηγητές: Γιώργος Κασαπίδης, Αλέκα Πλακονούρη)
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου: Δοκίμιο
(εισηγητής: Κώστας Σπαθαράκης)
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: Ποίηση
(εισηγητές: Δημοσθένης Κερασίδης, Κώστας Σπαθαράκης)

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων), στις 6.00 μ.μ.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κάλεσμα της Ομάδας Εργασίας για τα Μεταφραστικά Γραφεία του ΣΜΕΔ


Η ανοιχτή Ομάδα Εργασίας για τα Μεταφραστικά Γραφεία του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών λειτουργεί και δρα σε μόνιμη βάση από τον Ιανουάριο του 2012. Όπως έχουμε επισημάνει και παλιότερα, οι μεταφραστικές εταιρείες λειτουργούσαν ανέκαθεν ασύδοτα, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη από την εργασία μας. Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ύφεσης, μεταφέρουν σε εμάς όλο το βάρος προκειμένου να διατηρήσουν αμείωτη την κερδοφορία τους. Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε

• την κατακόρυφη μείωση των αμοιβών μας σε εξευτελιστικά επίπεδα,
• την καθυστέρηση ή ακόμα και μη πληρωμή των δεδουλευμένων μας (με επακόλουθο, μεταξύ των άλλων, και την αδυναμία μας να καταβάλουμε τις εισφορές μας στον ΟΑΕΕ),
• την εκβιαστική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, αντί του ΙΚΑ, για τους συναδέλφους που δουλεύουν ως «εσωτερικοί» σε εταιρείες,
• την απλήρωτη εργασία, με τη μεθόδευση της «πρακτικής άσκησης», για τους νέους συναδέλφους.

Την ίδια στιγμή το κράτος μάς κατατάσσει στη μεγάλη οικογένεια των φοροφυγάδων –μπλοκάκηδες γαρ– και εντείνει τη λεηλασία που έχουμε ήδη υποστεί (λόγω του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ και της εισφοράς «αλληλεγγύης»), σχεδιάζοντας να επιβάλει την κατάργηση του αφορολόγητου και τη φορολόγησή μας με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός μας (!), γεγονός που σίγουρα θα οδηγήσει πολλούς και πολλές συναδέλφους εκτός εργασίας.

Ως Ομάδα Εργασίας για τα Μεταφραστικά Γραφεία καταγγείλαμε το τέχνασμα της «πρακτικής άσκησης» ως επιβολή της άμισθης και ανασφάλιστης εργασίας στους νέους συναδέλφους («Πρακτική άσκηση» σε μεταφραστικά γραφεία [γνωστή και ως «άμισθη και ανασφάλιστη εργασία»]). Αντιμετωπίσαμε συλλογικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μας από συγκεκριμένες εταιρείες (Το «Κίνημα Δεν Πληρώνω» των μεταφραστικών γραφείων και πώς να το αντιμετωπίσετε). Αποφασίσαμε να παρέμβουμε δυναμικά σε θέματα για τα οποία πρέπει εμείς, οι εργαζόμενοι μεταφραστές-επιμελητές-διορθωτές, να έχουμε τον πρώτο λόγο, και όχι οι εργοδότες («Προώθηση της Μετάφρασης στην Ελλάδα» – Εξώθηση των Μεταφραστών στον Καιάδα: Παρέμβαση του ΣΜΕΔ στην «1η Συνάντηση για τη Μετάφραση»).

Πηγαίνοντας κόντρα στην εξατομίκευση και στηρίζοντας τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη, καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται για μεταφραστικά γραφεία, «εξωτερικούς» και «εσωτερικούς», καθώς και όλους τους νέους συναδέλφους που εξαναγκάζονται να παρέχουν δωρεάν εργασία σε τέτοιες εταιρείες μέσω «πρακτικής άσκησης», στην επόμενη συνάντηση της ανοιχτής Ομάδας Εργασίας για τα Μεταφραστικά Γραφεία του ΣΜΕΔ,

τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012,
στις 6:00 μ.μ.,
στα γραφεία του Συλλόγου
(Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη, Νεάπολη Εξαρχείων)

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 5:30 μ.μ., συγκαλείται η τελευταία Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΜΕΔ για το έτος, στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8 και Μαυρομιχάλη, Νεάπολη Εξαρχείων). Υπενθυμίζουμε ότι η Συνέλευση, ως δεύτερη επαναληπτική, θα πραγματοποιηθεί με απαρτία των παρευρισκομένων μελών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
  • Απολογισμός δράσεων
  • Ομάδες εργασίας, ημερολόγιο, επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου
  • Προγραμματισμός κινητοποιήσεων για το προσεχές διάστημα
  • Ενημέρωση για εργασιακά-επαγγελματικά θέματα
  • Άλλα τρέχοντα ζητήματα.

Το ΔΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συγκέντρωση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι στο Υπουργείο Οικονομικών (3/12)

Ανταπόκριση από τη χτεσινή (3/12) συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Εργαζομένων με Μπλοκάκι:

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, η συνέλευση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.


Βρεθήκαμε συνάδελφοι από διάφορους κλάδους (δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι, μεταφραστές, επιμελητές-διορθωτές, τεχνίτες, φωτορεπόρτερ). Στη συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων (ΣΩΒΑ), η Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ, η Ομάδα εκπαιδευτικών που εργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Διάπολις και ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ). Διαδηλώσαμε ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εάν περάσει θα μας οδηγήσει στην εξαθλίωση, την ανεργία και τη «μαύρη» εργασία. Όπως όλα τα μνημονιακά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, έτσι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης και την ακόμα πιο βαθιά πειθάρχησή μας στις προσταγές εργοδοτών και κράτους.

Η συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν η πρώτη κοινή δράση μας ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα. Συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν ούτε αυτά ούτε κανένα άλλο μέτρο διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος και δικής μας εξαθλίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής μας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών μοιράσαμε εκατοντάδες κείμενα, φωνάξαμε πολλά συνθήματα και κάναμε σαφές ότι

Δεν είμαστε ούτε επιχειρηματίες ούτε εργοδότες.
Είμαστε εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

Απέναντι στον κατακερματισμό, τον φόβο και την εξατομίκευση,
δρούμε άμεσα ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.


Επόμενη συνάντηση των Εργαζομένων με Μπλοκάκι:

Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, 8 μ.μ.
Λόντου 6 (Εξάρχεια), 2ος όροφος