Pages

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Modern Times, δεκατέσσερις μήνες μετά...

Η έδρα της Modern Times (Γ. Παπανδρέου 1, Βούλα)
Ενημέρωση 22/1: O Όμιλος Γιαννίκου έκανε πάλι το θαύμα του: από την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Τivi Weekly. Mήπως σας θυμίζει κάτι; Πρόκειται για το γνωστό περιοδικό Tivo News, ιδιοκτησίας της εταιρείας Βestend (του ίδιου ομίλου), στην οποία ανήκουν επίσης η εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή και τα περιοδικά Informer και Δίφωνο. Ενώ, λοιπόν, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Bestend βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο κ. Γιαννίκος, με τη χρησιμοποίηση 6 απεργοσπαστών του Τivo, εξέδωσε το νέο περιοδικό του μέσω της εταιρείας Κίνηση Ήχου και Εικόνας, ιδιοκτησίας του ίδιου. Οι άνθρωποι αυτοί εγκαταστάθηκαν εν μια νυκτί στα γραφεία της εταιρείας Modern Times με τα δικά τους μηχανήματα, τα οποία πήραν κρυφά από τα γραφεία της Bestend. Την ίδια στιγμή, οι διορθωτές-επιμελητές της Modern Times –απλήρωτοι και αυτοί– εξαναγκάζονται να διορθώνουν το απεργοσπαστικό περιοδικό, το οποίο, υποτίθεται, θα φέρει έσοδα στον όμιλο...

***

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα, 9/1, οι εργαζόμενοι του εκδοτικού οίκου Modern Times, συμφερόντων Κ. Γιαννίκου, στους οποίους η εργοδοσία οφείλει μισθούς δύο μηνών. Απλήρωτοι παραμένουν επίσης εξωτερικοί μεταφραστές του εκδοτικού οίκου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία κατέβαλε πλήρως το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς εργαζόμενους με σημαντική καθυστέρηση και, όλως συμπτωματικώς, ευθύς μόλις κηρύχθηκε η στάση εργασίας, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη στάση εργασίας, που είχε κηρυχθεί από τα κλαδικά σωματεία των βιβλιοϋπαλλήλων, των λογιστών, των λιθογράφων και των ιδιωτικών υπαλλήλων (η σχετική ανακοίνωση), παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας. Ανάμεσα στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας περιλαμβάνονται και οι συνάδελφοι από το τμήμα επιμέλειας-διόρθωσης, οι οποίοι έχουν αναλάβει από πέρυσι (όταν «κόπηκαν» όλες οι εξωτερικές συνεργασίες με επιμελητές-διορθωτές) όλο το βάρος της δουλειάς αυτής για τον εκδοτικό οίκο. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση του ΣΜΕΔ που μοιράστηκε χθες στους εργαζόμενους της εταιρείας. Εν όψει των επόμενων κινήσεών μας, σε συντονισμό πάντα με τα κλαδικά σωματεία των μισθωτών εργαζομένων, καλούμε όλους τους συναδέλφους μεταφραστές στους οποίους οφείλονται χρήματα από τη Modern Times να έρθουν το συντομότερο δυνατό σε επαφή με τον Σύλλογο για να δρομολογήσουμε από κοινού τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους με κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο.


Δεκατέσσερις μήνες πριν…
Ακολουθώντας τα χνάρια του ΔΟΛ και απαντώντας με το δικό της τρόπο στο «κάλεσμα» της ναυαρχίδας των εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, η Modern Times ανακοίνωσε πρόσφατα στους εξωτερικούς συνεργάτες της ότι «κόβονται» όλες οι εξωτερικές επιμέλειες των βιβλίων του εκδοτικού οίκου. Προ ημερών, μάλιστα, κοινοποιήθηκε σε όλους τους εξωτερικούς επιμελητές ότι δεν θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο, για δουλειές που έχουν ήδη παραδώσει: τα Χριστούγεννα αναβάλλονται για του χρόνου...

Η Modern Times έχει ένα κοινό και μία διαφορά από τα Ελληνικά Γράμματα: ανήκει και αυτή σε έναν κολοσσό των media, τον επιχειρηματικό όμιλο του Κ. Γιαννίκου (μεγαλομετόχου στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδας, περιοδικών, δισκογραφικών εταιρειών και θεάτρων), αλλά, σε αντίθεση με τα Ελληνικά Γράμματα, δεν είναι ούτε καταχρεωμένη ούτε ζημιογόνα, κάθε άλλο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ΕΚΕΒΙ, η Modern Times ήταν η πρώτη εκδοτική επιχείρηση στη χώρα τόσο όσον αφορά τον κύκλο εργασιών της όσο και όσον αφορά τα καθαρά κέρδη της (για κάθε χρόνο από το 2005 ως το 2009). […]

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο ΣΜΕΔ, οι «αφανείς» εξωτερικοί συνεργάτες στο χώρο των εκδόσεων δεν είναι ούτε «εργολάβοι» ούτε «χομπίστες»: είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με κόπο και μεράκι, συχνά υπό αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες, όντας συνάμα αναγκασμένοι να πληρώνουν μόνοι τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την ασφάλισή τους, ενώ όταν χάνουν τη δουλειά τους, δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση από τον εργοδότη ούτε επίδομα ανεργίας. Το κόψιμο των εξωτερικών συνεργατών ισοδυναμεί με μαζικές απολύσεις που μένουν κρυμμένες και γι' αυτό «ανώδυνες». Ταυτόχρονα, με την υπερφόρτωση των εσωτερικών επιμελητών του εκδοτικού οίκου, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και φορτώνονται περισσότερα βάση στους μισθωτούς εργαζόμενους της εταιρείας, γεγονός που θα πλήξει αναπόφευκτα και την ποιότητα των εκδόσεων. […]

Κι αν ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί η πρώτη σε κέρδη εκδοτική επιχείρηση της χώρας προχωρά έτσι εύκολα σε περικοπές, ίσως βρουν μια απάντηση στην παρακάτω ανακοίνωση που συνέπεσε, όλως τυχαίως, με το κόψιμο των εξωτερικών επιμελειών:
Την άρση της δέσμευσης του 50% των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας ανακοίνωσε η «Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ» – Alter Channel. Επίσης, η εταιρία εξόφλησε τις οφειλές περιόδου Αυγούστου, που υπείχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, η εταιρία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εξοφλήθηκαν πλήρως οι οφειλές προς το προσωπικό της.
Κάπως έτσι φτιάχνεται η διαβόητη «κρίση στο χώρο του βιβλίου». Οι εκδοτικοί οίκοι φαίνεται ότι αποτελούν την πρώτη και πιο βολική «παράπλευρη απώλεια» στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων οι κολοσσοί των ΜΜΕ, με τα λουκέτα, τις μαζικές απολύσεις και τη γενική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ο ΔΟΛ πρώτα υπερχρεώνει τον εκδοτικό του οίκο κι έπειτα τον κλείνει. Ένα άλλο μεγάλο συγκρότημα των ΜΜΕ αρχίζει τις περικοπές απ' την ισχυρότερη εκδοτική επιχείρηση της χώρας, την ώρα που ξανανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο θυγατρικό τηλεοπτικό κανάλι ώστε το τελευταίο να συνεχίσει, προφανώς, να προσφέρει αγαθή υπηρεσία στους πολίτες της χώρας, ενημερώνοντάς τους για τα δεινά της κρίσης και του Μνημονίου. Κι όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ανακοίνωση του ΣΜΕΔ («Μοντέρνοι Καιροί – Παλιά Ήθη»), 4/11/2010

Σήμερα…

Δεκατέσσερις μήνες μετά, το παγόβουνο του Ομίλου Γιαννίκου έχει έρθει ολόκληρο στην επιφάνεια: τον περασμένο Γενάρη έκλεισε το περιοδικό Δίφωνο, στο Alter Channel οι εργαζόμενοι μετρούν πλέον 10 μήνες απλήρωτοι, η εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, και στους συναδέλφους που εργάζονται στη Modern Times οφείλονται (σταθερά μετά το καλοκαίρι) δύο μισθοί, καθώς και το μισό δώρο Χριστουγέννων. Συγχρόνως, «εξωτερικοί» μεταφραστές του εκδοτικού οίκου παραμένουν απλήρωτοι: «οι προμηθευτές βρίσκονται σε τελευταία μοίρα», όπως δηλώνει κυνικά η διεύθυνση της εταιρείας.

Η χιονοστιβάδα που ξεκίνησε πέρυσι με τις περικοπές των «εξωτερικών» επιμελητών-διορθωτών της Modern Times έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μετά και τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στον Κ. Γιαννίκο, ήρθαν στη δημοσιότητα όλες οι μεθοδεύσεις με τις οποίες στήθηκε η κερδοφορία στο χώρο των εκδόσεων και των ΜΜΕ την προηγούμενη δεκαετία: υπερτιμολογήσεις, off-shore εταιρείες, άντληση κεφαλαίων μέσω δανείων που συνάπτονταν στον «αέρα», και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς (βλ. ενδεικτικά εφ. Καθημερινή, 27/11/2011). Οι ανυποψίαστοι εργαζόμενοι, «εξωτερικοί» και «εσωτερικοί», καλούνται τώρα να πληρώσουν τα σπασμένα όλης αυτής της φούσκας που έσκασε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, την ώρα που οι αεριτζήδες μεγαλοεπιχειρηματίες δεν σταματούν να «ασφαλίζουν» (με μεταβιβάσεις και άλλα σχετικά τεχνάσματα) τις περιουσίες που έκαναν στις πλάτες των συναδέλφων…

Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας να τους χαλάσουμε τα σχέδια. «Εξωτερικοί» και «εσωτερικοί» εργαζόμενοι, συνάδελφοι κάθε ειδικότητας, οφείλουμε, ενωμένοι και αποφασισμένοι, να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τα δεδουλευμένα μας, να προτάξουμε την αξία της δουλειάς μας, να σταθούμε αξεπέραστο εμπόδιο στην απρόσκοπτη εξέλιξη μιας διαδικασίας γενικής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης της οποίας το τέρμα θα είναι η καταλήστευση και η εξαθλίωση όλων μας.

Η σημερινή δίωρη στάση εργασίας στη Modern Times ας γίνει το πρώτο βήμα σε έναν αγώνα διαρκείας με έναν μόνο στόχο, τον ίδιο για όλους μας: να πάρουμε ακέραια πίσω τη ζωή μας