Ενημέρωση για την παρέμβαση του ΣΜΕΔ στην 33η Γιορτή Βιβλίου
(Ζάππειο, 17-30 Μαΐου)
Πάνω από 25 συνάδελφοι, μέλη του ΣΜΕΔ, για δεκατέσσερις ολόκληρες ημέρες, συμμετείχαν στην παρέμβαση του Συλλόγου μας στην 33η Γιορτή Βιβλίου που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας (ΣΕΒΑ) στο Ζάππειο από τις 17 ως τις 30 Μαΐου.
Καθημερινά, τις ώρες λειτουργίες της έκθεσης, το τραπεζάκι του ΣΜΕΔ υποδεχόταν τους επισκέπτες στην είσοδο της λεωφόρου Αμαλίας. Επί δύο εβδομάδες, μοιράσαμε εκατοντάδες ενημερωτικά κείμενα, ενώ συζητήσαμε με δεκάδες συναδέλφους (μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, υποτιτλιστές) για τρέχοντα θέματα του χώρου μας. Σε αυτή την πρώτη «ζωντανή» επαφή του ΣΜΕΔ με τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και το κοινό του βιβλίου (και όχι μόνο), το ενδιαφέρον που εισπράξαμε για τον Σύλλογο, για τις βλέψεις του και για τη δράση του ήταν ζωηρό κι ελπιδοφόρο, ενώ συμφωνήθηκε ήδη μια συνάντηση του ΣΜΕΔ με τη διοίκηση του ΣΕΒΑ στο άμεσο μέλλον προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν.
Ο δικός μας ενθουσιασμός γι’ αυτή την παρέμβαση διαρκείας του Συλλόγου μας στη Γιορτή Βιβλίου δεν μπορεί βέβαια ν’ αποκρύψει τον ελάχιστα «εορταστικό» χαρακτήρα της όλης εκδήλωσης. Ο αριθμός των περιπτέρων των εκδοτών ήταν φέτος σημαντικά περιορισμένος, καθώς πολλοί από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους απείχαν από την έκθεση φορτίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη βαριά ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί και στον χώρο του βιβλίου, με ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τους συναδέλφους να υφίστανται φυσικά πρώτοι τις συνέπειες: οι οφειλές συσσωρεύονται, οι αμοιβές συμπιέζονται προς τα κάτω, οι απειλές των «πτωχεύσεων», των εξαγορών και των απολύσεων γίνονται ολοένα πιο απτές.
Κανείς προφανώς – ούτε οι εκδοτικοί οίκοι ούτε το ευρύτερο κοινό – δεν αγνοεί τη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Αυτό ωστόσο που μας έκανε εντύπωση γι’ ακόμα μια φορά είναι η ασαφής και συχνά παραπλανητική εικόνα που έχουν για την καθημερινότητα και τα προβλήματα του χώρου μας τόσο οι απλοί βιβλιόφιλοι όσο και, κυρίως, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι: οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι εκδοτικών οίκων. Φαίνεται, με δυο λόγια, ότι επικρατεί ακόμα, ιδιαίτερα στους μικρότερους εκδοτικούς οίκους, μια αντίληψη για τον χώρο του βιβλίου ως «συντεχνίας» με κύρια μορφή οργάνωσης τη μικρή «οικογενειακή επιχείρηση», όπου «είμαστε όλοι συνεργάτες» κι έχουμε όλοι το ίδιο μερίδιο στα καλά και στα άσχημα…
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Την ώρα που το κράτος μειώνει σχεδιασμένα τις επιδοτήσεις του και αποδεικνύεται συστηματικά ασυνεπές στις πληρωμές του, την ώρα που τα μεγάλα βιβλιοπωλεία επιβάλλουν σταδιακά συνθήκες ολιγοπωλίου και θέτουν ασφυκτικούς όρους στην αγορά του βιβλίου, την ώρα που πολλοί μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι εφαρμόζουν αυθαίρετες «επιχειρηματικές στρατηγικές» και δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμα και σε (ρητές ή, συνήθως, σιωπηρές) στάσεις πληρωμών, εμείς δεν μπορούμε πλέον να αρκούμαστε στην άτυπη πατερναλιστική ευμένεια των λίγων «καλοπροαίρετων» εργοδοτών ή πελατών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να οργανώσουμε συλλογικά και συναδελφικά τις άμυνές μας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας – και ο ΣΜΕΔ ακριβώς σε αυτό φιλοδοξεί να συμβάλει, με όλες τις δυνάμεις του.
Αυτά και άλλα πολλά προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, κάτω από τον εντυπωσιακό μοβ πέπλο που άπλωναν οι ιακαράνδες. Η αρχή έγινε και ήταν πολλά υποσχόμενη – έπεται η ακόμα καλύτερη συνέχεια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου